‘Mavi Vatan’ krizine Özel el koydu

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – MYK’da, “Mavi Vatan konusunda partide tam bir mutabakat ve tutarlılık bulunduğu, CHP’nin onlarca yılın emeğine dayanan Mavi Vatan uygulamalarının takipçisi olduğu” vurgulandı. 

Kurmaylar hafta başında Özel’in, Dış Politika Danışma Kurulu ve Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu üyeleriyle “Mavi Vatan” konulu toplantıda bir araya geldiğini ve ardından Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in açıklama yaptığını hatırlatarak, “Genel Başkan da müdahale etti ve resmi açıklamayla da partinin görüşü dile getirildi. Konu kapandı” görüşünü dile getirdi. Tan’ın sözlerinin bağlamından koparıldığını ifade eden bir kurmay, “Bağlamından koparıldı ama bu tür hassas konularla ilgili bağlamından koparılmayacak açıklama yapılması da önemli. Bundan sonra olmaz” değerlendirmesini yaptı. CHP olarak milli güvenlik politikaları, ulusal güvenlik, dış politika konularında ulusal çıkarları merkeze alan bir politika anlayışına sahip olduklarını kaydeden kurmay, “Bu konularda en ufak bir tereddüt yok” dedi. 

Tüzük kurultayı yapılacak 

Öte yandan MYK toplantısının tüzük kurultayı hazırlıkları masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre; 4 Eylül’den başlayıp 9 Eylül’e kadar devam eden bir süreçte tüzük kurultayı yapılacak. 4 Eylül’de Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde Sivas’ta olunacak. 6-7-8 Eylül’de Ankara’da tüzük kurultayı gerçekleştirilecek. 8 Eylül’de Sosyalist Enternasyonel üyesi ülke temsilcilerinin değerlendirme yapacağı bir toplantı yapılması da planlanıyor. 

MYK’nın ardından Tüzük kurultayı PM’de ele alınacak. Özel haftaya iki önemli toplantıya başkanlık edecek. Hem il başkanlarıyla bir araya gelecek hem de PM’yi toplayacak. Özel dün de genel merkezde yakın kurmaylarıyla bir araya geldi ve tüzük kurultayı hazırlıklarını değerlendirdi. Parti tüzüğünde yapacağı değişiklik için öneri toplayan CHP’ye bugüne kadar 7 bin’in üzerinde görüş iletildiği öğrenildi. 

Partili kurmay tüzük kurultayına ilişkin, “Bu kurultaya yüklenecek olan anlam bir coşku kurultayına döneceğidir. Yerel seçim başarısının kutlanacağı bir kurultay. Başarının bütün mimarlarının hikayesinin öne çıktığı bir kurultaya dönüşebilir” dedi.

‘Devşirme siyasetinden vazgeçilmeli’

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol “Devlette Reform, Partimizde Değişim Önerileri” başlığı ile bir rapor hazırladı. Erol raporunda, “Devşirme siyasetinden vazgeçip, partinin değerleriyle yetişen, partinin evlatlarına her koşulda yer verilmelidir. İdeolojik olarak diğer partilere benzeşerek değil, özgün farklılıklarımızı ve sosyal demokrasinin evrensel değerlerini öne çıkaracak söylemler gerçekleştirilmelidir. ‘Mücadele edeceğiz, direneceğiz’ söylemleri yerine, yönetme iddiası ortaya koyulmalıdır” önerilerini dile getirdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir